IN MEMORIAM PATER
ALPHONSUS MARIA JOHANNES DINGELSTAD SCJ
1922-2021

Jan werd geboren op 21 november 1922 op de Schoolberg te Swalmen in een gezin met zes kinderen. Na zijn lagere school ging hij in 1936 naar het klein seminarie Christus Koning in Helmond en rondde zijn humaniora af in het Juvenaat te Bergen op Zoom in 1943. Daarna volgde het noviciaat te Asten, waar hij op 8 september 1944 zijn eerste gelofte deed in de Congregatie van de Priesters van het Heilig Hart. Hij kreeg na zijn filosofie te Liesbosch zijn benoeming voor Brazilië in 1946 en voltooide daar zijn hogere studies. Op 27 november 1949 werd hij in Recife -Olinda priester gewijd.
De eerste jaren heeft Jan gewerkt in de priesteropleiding in Varzea als leraar en huiseconoom. Van 1956 tot 1962 was hij rector van het klein seminarie. Daarna is Jan als econoom voor de Noord Braziliaanse provincie actief geweest in Recife en Camaragibe. Jan heeft veel betekend voor het financieel zelfredzaam worden van deze provincie. Van 1966 tot 1967was hij Pastoor van Iputinga. Jan heeft uit zijn Braziliaanse tijd vrienden over gehouden met wie hij hechte contacten onderhield tot het eind van zijn leven.
In 1969 is Jan naar Nederland terug gekeerd en werd ruim een jaar huiseconoom te Cadier en Keer. Op 1 november 1970 werd hij benoemd tot missieprocurator en verhuisde naar Rotterdam. Jan heeft in die functie heel veel diensten bewezen aan de toen nog grote groep missionarissen. Ze konden zowel in de missie als tijdens hun verlof in Nederland steeds een beroep op hem doen. In 1975 heeft Jan ervoor gezorgd dat de Procuur naar Huize Gerlach in Cadier en Keer verhuisde. Daar was meer logeergelegenheid voor de missionarissen, die hoe langer hoe moeilijker tijdens hun verlof bij hun familie konden verblijven. Jan heeft ook de computer ingevoerd zodat de administratieve werkzaamheden vlotter konden worden gedaan. In die jaren is de samenwerking met het Provincie-economaat intensiever geworden, zodat Jan regelmatig naar het Provincialaat kwam in Breda.
Van 1975 tot 1979 was Jan naast Procurator ook Rector van de communiteit. Hij assisteerde toen al regelmatig in Duitsland. En toen een eind kwam aan zijn Procurator schap in 1981 ging hij voltijds het pastoraat in, eerst als kapelaan in Bonn-Oberkassel bij pater Henk Sistermans en vanaf 1982 in Neustadt An Der Weinstrasse, waar onze Duitse Paters een klooster hebben. Met hen heeft Jan nauwe kontakten gelegd die ook tot het eind van zijn leven stand hielden. Jan was in Neustadt tot 1990 en was daar als pastoor heel geliefd. Meerder parochianen belden hem nog regelmatig, toen hij daar al lang vertrokken was. Na zijn tijd in Neustadt was Jan enkele jaren pastor in Viersen.
In 1992 tot 1995 was Jan rector van de regionale communiteit Karken, waar de Nederlandse confraters in Duitsland toe behoorden. Hij verhuisde toen naar Karken. En na deze periode keerde Jan naar Nederland terug. Korte tijd was hij nog pastoor in Boukoul en woonde toen eerst weer in Cadier en Keer maar onderhand mocht hij het wat rustiger aan gaan doen en zo kwam hij in oktober 2006 in Asten. Hij was toen 84 jaar. Hij heeft daar een goede tijd gehad. In de tijd dat hij nog goed kon zien, is hij menig uur bezig geweest op de computer met allerlei lijsten, onder andere van alle Nederlandse medebroeders met hun geboorteplaats en een systematische lijst van alle medebroeders die op het kerkhof begraven zijn. Hij had ook meer tijd om de band met zijn familie en vrienden te onderhouden. Hij ging regelmatig naar ons klooster in Neustadt en was daar een graag geziene gast.
Toen er sprake was van de verkoop van ons klooster te Asten liet Jan al snel weten dat hij liever niet mee ging verhuizen naar Teteringen. Dat was zo ver van zijn familie en hij wilde terug naar Limburg.
Zo vond hij een onderkomen in de Cuypershof te Roermond op 6 april 2019, op loopafstand van de door hem geliefde Munsterkerk. Daar heeft Jan een mooie tijd gehad. In november 2019 mocht hij zijn 70 jarig priesterfeest vieren, bescheiden zoals hij dat wenste… Meerdere vrienden uit Brazilië en Duitsland waren rond die dag van de partij. Helaas ging zijn gezondheid al na enige tijd snel achteruit, zodat hij op 18 november 2020 opgenomen werd in het hospice De Ark in Roermond. Aanvankelijk was dit bedoeld voor twee maanden in de hoop dat de open wond in zijn been genezen zou. Maar spoedig bleek dat niet meer mogelijk en zijn toestand verslechterde zienderogen en hij was niet altijd meer goed aanspreekbaar. Op 11 januari 2021 is Jan in alle rust van ons heengegaan.
Na zijn overlijden kwamen er veel reacties van vele kanten, van Brazilië, Duitsland en Zuid Afrika. Een van deze blijken van medeleven was van zijn grote vriend José Carlos Raposo Barbosa: “Met grote droefheid ontvingen wij het nieuws van de dood van onze dierbare en geliefde Vader Alfonso, vriend, broer, peetvader van vijf generaties van onze familie. Het aardse traject was vol goede zaden en liet een enorme hoeveelheid vrienden en kinderen achter. Nu hij onze eeuwige Vader is gaan ontmoeten, zal hij over ons allemaal waken. Het is een groot verlangen, op een dag zullen we weer samen zijn”
We hebben overeenkomstig de wens van Jan vanwege de corona in beperkte kring afscheid genomen van hem op dinsdag 19 januari 2021 in de Lambertuskerk te Swalmen en hem daarna te ruste gelegd bij zijn medebroeders op de begraafplaats Jonkerbos te Nijmegen.

J. de Rooij, scj