Het ontstaan van Huize Ter Loo

In het voorjaar van 1946 kochten de priesters van het H.Hart te Loppem, langs de steenweg Brugge-Torhout, een kasteel dat toebehoorde aan ridder de Schietere de Loppem “Het Goed Ter Loo” – dat reeds in de oude leenboeken van 1325 wordt vermeld.
Het gebouw lag in een open park van 6 ha. Met prachtige oude bomen en een bonte bloemenweelde.

loppkapOnder de mobilisatie en de oorlog hadden er soldaten in gelegerd en dat was duidelijk zichtbaar. Twee paters en een broeder werkten maandenlang om het huis bewoonbaar te maken. Zo konden op 13 december 1946 de novicen van de Belgisch-Luxemburgse provincie er hun intrek nemen. Spoedig bleek de behuizing te klein en in augustus 1948 werd aangevangen met de bouw van een stijlvol noviciaat. Het “kasteel” deed verder vooral dienst als woonhuis van de geprofeste paters en broeders.

Een jaar na de opdeling van de provincie (in 1954) werd in 1955 het noviciaat voorbehouden voor de Vlaamse novicen. Na een paar jaar werden de kandidaten echter naar Nederland gestuurd voor hun jaar noviciaat.

De gebouwen in Loppem kwamen in 1957 vrij voor een broederjuvenaat dat spoedig uitbreiding nam. De kandidaten volgden lessen aan het Vrij Technisch Instituut van Brugge. Het vooruitzicht op kandidaten uit de streek werd echter niet bewaarheid. Daarom werd besloten het huis een andere bestemming te geven. In 1969 werd begonnen met de omschakeling en inrichting naar een bezinningscentrum dat in 1970-1971 volop van start ging.

Voor nieuws uit het bezinningscentrum 

zie:http:/www.terloo.be

 

Centrum voor Bezinning en Vorming Ter Loo.

Voor nieuws: http://www.terloo.be

Torhoutsesteenweg 56
8210 Loppem BE
tel: 050-840519
fax: 050-840770