In herinnering aan

PATER TOON VAN ROIJ S.C.J.

(Antonius, Martinus)

Geboren op 13 september 1926 te Asten.

Geprofest op 8 september 1948 te Asten.

Priester gewijd op 29 november 1953 te Olinda (Brazilië).

Overleden op 8 oktober 2017 te Asten.

Toon werd als tweede geboren in een gezin van veertien kinderen. Zijn vader was melkboer en ging met een handwagen langs de klanten.

In september 1940 ging Toon naar het klein seminarie Christus Koning in Helmond en daarna naar het Juvenaat in Bergen op Zoom. Tijdens de bezetting ook tijdelijk in Nijnsel. Na het noviciaat in Asten is hij op 8 september 1948 lid geworden van de Congregatie van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus door het uitspreken van de kloostergeloften. Daarna heeft Toon de filosofie en één jaar theologie gedaan in Liesbosch en verder in Brazilië. Op 6 oktober 1951 is Toon vertrokken naar Noord-Brazilië. In Olinda heeft hij op 29 november 1953 de Priesterwijding ontvangen.

Pater Toon van Roij heeft gewerkt in verschillende parochies, eerst als kapelaan en later als pastoor. In parochies met een hoofdkerk en meerdere kapellen. Iedere maand werden die kapellen bezocht. In het begin per paard, later op een moto en vanaf 1992 in Campina Grande met een auto.

In alle plaatsen heeft hij ook veel gebouwd, met steun van de mensen in Asten. ’s Morgens vroeg was hij vaak bezig met bouwen en de rest van de dag met pastoraat. “Er zijn voor de mensen, beschikbaar zijn”, dat was de pastorale motivatie voor Toon.

Op de pastorie leefde hij samen met medebroeders. De laatste jaren in Campina Grande kreeg hij ook veel steun van mevrouw Esaurina.

Op 29 mei 1999 is Toon voorgoed teruggekeerd naar Nederland. Hij is komen wonen in ons klooster in Asten, dicht bij zijn familie. In september 99 is hij weer lid geworden van de Nederlandse Provincie.

De overgang naar Nederland vond hij moeilijk. Zo heeft hij verteld in het programma van de NCRV ‘Heilig Vuur’. “Het is moeilijk om na al die jaren in Brazilië, je weer thuis te voelen in het geestelijk klimaat van Nederland. De mensen in Brazilië zijn veel warmer en heel open. In Nederland zijn de mensen star, zo vond hij.

In de beginjaren na zijn terugkeer ging hij nog op assistentie in de omliggende parochies. Later ging hij dagelijks fietsen in de mooie omgeving van Asten. Hij was nauw betrokken bij alle lief en leed in de familie en zong ook mee in het familiekoor. Hij had een sterke band met hen en zij bleven hem ook trouw bezoeken tot het einde toe.

Toon hield ervan om mensen om zich heen te hebben. Dat hebben ze ook gemerkt bij Amalia-zorg in Hof van Bluyssen. Op 5 december 2016 is Toon daar opgenomen in de verpleegafdeling. Was hij niet in de huiskamer van zijn eigen afdeling dan wel ergens op de gang of in de huiskamer van een andere afdeling. “Hij is niet alleen jullie pater, maar nu ook onze pater van Roij”, als uiting van de band met verzorgenden en vrijwilligers in Hof van Bluyssen. Graag ging hij ook met broeder Jos Vrancken mee naar de kapel van de Missiezusters voor de viering van de Eucharistie. Op 13 september j.l. hebben wij hier in ons klooster zijn 91e verjaardag gevierd, samen met zijn broer en zus, schoonzus en zwager. Daar heeft hij intens van genoten.

In de nacht van 23/24 september is de situatie veranderd. We hebben hem nog gesterkt met het Sacrament van de Ziekenzalving. We namen afscheid van Toon. Wonder boven wonder kwam er toch nog een opleving. Maar in de nacht van 7/8 oktober mocht hij heengaan naar die andere werkelijkheid, waar hij intens naar had uitgezien.

Op donderdag 12 oktober hebben we in een Plechtige Eucharistieviering afscheid genomen van pater Toon van Roij en hem begraven op ons kloosterkerkhof in Asten.

Communiteit Klooster Heilig Hart, Asten.

Rein van Langen scj, rector

 

Terug naar vorige pagina