IN MEMORIAM

Een dankbare herinnering aan

PATER GER WITKAMP S.C.J.

(1929 – 2014)

In ‘s-Gravenhage werd hij geboren op 13 december 1929 en de dag erna gedoopt in de parochie van de H. Theresia onder de namen Gerardus Majella, Adam.

In 1942 begon hij aan de priesterstudie in Twello, en vervolgens in Helmond, Bergen op Zoom, Liesbosch en als afsluiting de theologie aan de Gregoriana in Rome. Ger behoorde tot de eerste groep studenten in ons nieuwe Internationale College te Rome.

Op 8 september 1951 werd hij lid van de Congregatie van de Priesters van het H. Hart van Jezus door het uitspreken van de kloostergeloften in het noviciaat te Asten. Zijn broers Joop en Ad waren hem daarin al voorgegaan.

Op 15 juli 1956 ontvang hij in Nijmegen de Priesterwijding uit de handen van Mgr. W. Mutsaarts.

Op 13 november 1957 kwam hij aan in Frans Canada. Daar heeft hij gewerkt op ons klein seminarie in Pointe-au-Chêne. In 1953 werd dit klein seminarie opgericht voor de opbouw van een eigen provincie in Québec. Ger was studieprefect en gaf Engelse les. Zondags ging hij op assistentie in de Engels sprekende parochie van Hawkesbury. Van 1964 tot 1978 is hij ook lid geweest van het provinciaal bestuur. Bij de studenten en de medebroeders was Ger erg gezien. Ger werd ook benoemd tot econoom. Die taak werd hem te zwaar. Om gezondheidsredenen is hij in 1978 teruggekeerd naar Nederland.

Als medewerker op het provinciekantoor in Breda heeft hij zich jaren ingezet voor de Nederlandse provincie van de SCJ. Onder andere verzorgde hij de communicatie, zoals de Klapper, de pastorale Reeks en ‘Mededelingen SCJ, in de Nederlandse provincie. Ieder jaar stelde hij met grote zorgvuldigheid de lijst samen van alle jubilea. Als lid van de communiteit van het Provincialaat is hij na enige tijd gaan wonen bij Kees van de Goorberg op de pastorie van Zundert en later in een seniorenwoning in Klein-Zundert.

Op zondagmorgen ging Ger vaak voor in de Eucharistie in de kapel van de binnenschippers in Rotterdam. Op zondagmiddag was er altijd een samenkomen met Joop en Ad bij moeder Witkamp in Capelle A/D IJssel. Natuurlijk werd daar ook de band met de andere familieleden onderhouden. In Zundert genoot Ger van zijn eigen groentetuintje. En vissen was zijn grote hobby. In Canada leerde hij de jongens en medebroeders paling en barbot (een zalmsoort) roken.

Ger kreeg problemen met zijn gezondheid. Vooral zijn longen gaven hem steeds meer problemen. Op 5 mei 2011 is Ger naar ons Kloosterverzorgingshuis in Asten gekomen. Hij ondervond daar goede verzorging en vooral ondersteuning in vaak moeilijke momenten. In volle overgave is hij in de vroege ochtend van 29 oktober 2014 overleden.

Op zaterdag 1 november 2014 hebben we in een plechtige Eucharistieviering afscheid van hem genomen en hem begraven op ons kloosterkerkhof in Asten.

Communiteit Klooster Heilig Hart.

Rein van Langen scj, rector

Terug naar vorige pagina