TERHERINNERING AAN

BROEDER AZARIAS, LEO CLAESSENS S.C.J.

(Leonardus, Catharina, Cornelius, Maria)

1940 – 2016.

Op 23 september 1940 werd Leo geboren in de gemeente Valkenburg en groeide op in Schin op Geul. Hij was de oudste. Na hem volgde twee zussen en een broer.

Leo wilde broeder worden en na de lagere school ging hij naar het broederjuvenaat Sint Gerlach in het nabije Heer. Hij volgde een opleiding tot schilder.

In 1959 ging hij naar het broedernoviciaat Maria Koningin in Helmond. Daar werd hij op 8 september 1960 lid van de Congregatie van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus door het uitspreken van de kloostergeloften. En daarmee werd hij broeder Azarias.

Een verdere inleiding in het religieuze leven volgde in het Juvenaat Heilig Hart te Bergen op Zoom, waar hij taken kreeg in het huiswerk en in het schilderwerk.

In 1963 volgde een benoeming voor Huize Sint Joseph in Heer als groepsleider voor de jongste pupillen. Dat was zijn glorietijd, waar hij vaak over sprak. Hij haalde het diploma A en B van de Kinderbescherming. Hij liet zijn jongens ook vaak tekenen en schilderen. Vanwege gezondheidsredenen moest hij echter tot zijn spijt met dit werk stoppen. Hij kreeg een aanstelling in de algemene dienst en als portier. Intussen begon hij andere talenten verder te ontwikkelen. Hij volgde een driejarige cursus ‘Creatief Schilderen’ en sloot die in 1970 met succes af. In de oude bakkerij van Huize Sint Joseph schiep Leo zich een hobby-ruimte. Hij begon met glas in lood raampjes, aardewerk en het gieten van beelden in gips of witte beton, waarbij het maken van engelen zijn voorkeur had. Ook heeft hij veel kerststallen gemaakt. In zijn werkplaats bouwde hij contacten op met voorbijgangers, maar ook met mensen die van hem wilden leren. Velen kwamen ook alleen maar om bij hem hun hart uit te storten, en hij is voor deze mensen echt een steun geweest. Daar leefde hij. Ook zijn zussen en broer kon hij vaak bezoeken, zij woonden dicht in de buurt.

In 1983 verhuisde de communiteit van Huize Sint Joseph naar Sint Gerlach. Tot 1987 bleef Leo nog verbonden aan Huize Sint Joseph. In de communiteit zorgde hij voor de kosterij, de versiering van de kapel en de kerstversiering. Als hij maar zijn eigen gang kon gaan.

In 2005 werd klooster Sint Gerlach gesloten. Leo verhuisde naar het Klooster Verzorgingshuis in Asten. Met veel toewijding werd hij daar verzorgd. In de oude boerderij van het Noviciaat kon hij zijn hobby’s voortzetten. Telkens als hij iets moest opgeven gingen de spullen weg naar goede doelen. Zo ook na zijn overlijden.

In de loop der jaren heeft Leo veel te stellen gehad met zijn gezondheid. Menig keer moest hij naar het ziekenhuis worden gebracht voor herstel van zijn hartritme. Voor de mensen in de keuken was het ook niet altijd gemakkelijk om een goede weg te vinden.

Begin januari 2016 moest Leo worden opgenomen in het ziekenhuis. Zijn conditie was te zwak voor een nieuwe operatie. Hij heeft ervoor gekozen om overgebracht te worden naar hospice De Populier in Bakel. Gesterkt door het Sacrament van de Ziekenzalving is hij daar op zondag 31 januari volle overgave rustig ingeslapen. “Zeventig jaar vond ik al heel mooi, ik heb nog vijf jaar extra gekregen. Het is goed geweest. Ik heb er alle vertrouwen in dat Hij Daar Boven tevreden zal zijn.”

Op vrijdag 5 februari 2016 hebben wij met vele vrienden en bekenden in een plechtige Eucharistieviering afscheid van Leo genomen en hem begraven op ons kloosterkerkhof in Asten.

Communiteit Klooster Heilig Hart Asten.

Rein van Langen.