Confederatie van de Vlaamse en Nederlandse Provincie  "Dehonianen"

SCJ logo

Juvenaat-Bergen-op-ZoomVroegere Juvenaat  vroegerevvvvvvvvOns huis lag aan de rand van de binnenstad van de historische handels- garnizoensstad Bergen op Zoom. Het Riviertje de "Zoom"is eigenlijk een oude turfvaart, die ontspringt in het Noorden van Vlaanderen. Aan die stroom is eind vorige eeuw een grote wasserij gevestigd. Bij dat complex behoorde ook een woning voor de directeur en zijn gezin.

Daarin wonen wij nu sinds 1985.
De wasserij bestaat inmiddels niet meer.
Tijdens de gevechten om Bergen opboz Zoom in oktober 1944 zijn de gebouwen grotendeels verwoest. Alleen het woonhuis is min of meer gespaard gebleven.
Beneden zijn de algemene ruimten: huiskamer, keuken; ook een tuin.
Op de eerste verdieping en de (verbouwde) zolder hebben twee paters hun kamer.

Aanvankelijk woonden er in dit huis vijf SCJers, maar door verhuizing en overlijden zijn er nu nog twee van overgebleven die in 2009 Bergen op Zoom verlaten hebben.

 

Zij doen werk in de Congregatie, hielpen mee bij het pastoraat in de omgeving van Bergen op Zoom.
Deze paters zijn de laatst overgeblevenen van de vele paters en broeders die oorspronkelijk hebben gewoond en gewerkt in het 'Juvenaat H.Hart'.

In het jaar 2000 hebben wij gevierd dat dat Juvenaat een eeuw tevoren in de stad was gevestigd. Oorspronkelijk was dat een klein seminarie: internaat voor toekomstige priesters. De schoolafdeling, een gymnasium, bestaat nog steeds..

schoolvooraanzichtjuvlogo1Hoe is het Juvenaat "H. Hart" verder gegaan ?


Nieuwe Juvenaat H Hart Bergen op Zoom


                                              zie website:

Terug naar boven